Luca napoKK

A Központis Luca-napok kedden, december 9-én vette kezdetét odalent, a D-klubban. A program lényege nem volt más, mint egy kis KISS Karácsony, vagyis egy vizsgaidőszak előtti, Zh-időszak közbeni feszültségoldás csupa metál zenével.

A harmadik szinten munkába álltak a KIB-esek: egész délután készültek a gombócok. Néhány ezek közül különös szerepet kapott: a kék lány, a rózsaszín darabok pedig fiú neveket rejtettek magukban. Régi hagyomány ugyanis, hogy ezen a napon megfőznek tizenkét gombócot, amelyek mindegyike egy-egy nevet rejt magában. Amelyik gombóc előbb jön a felszínre, azt kiveszik, és a benne rejlő név lesz az illető jövendőbelijének neve. Hasonló hagyomány továbbá, hogy lányok cetlikre felírnak neveket, és karácsonyig mindennap egyet a tűzbe vetnek. Az utolsó, ami marad, az lesz a férjük neve.  A Luca széket szintén Luca nap és karácsony között készítik különféle fák felhasználásával. Épp Szenteste napjára lesz kész, és a hiedelem szerint, ha ekkor a misén felállnak a székre, megláthatják, ki a boszorkány.

Este nyolcra minden szintre került a finomságokból: 200 forintért bárki vásárolhatott magának egy tállal a hagyományos, színezékmentes gombócokból. Evés közben kitölthették a résztvevők a Luca napi kvízeket, melynek keretein belül további izgalmas tények és rejtélyek derültek fényre ezt a néphagyományban olyan fontos napot illetően. Stílszerűen tizenkét kérdést tettek fel: egy-egy kérdésnél a leggyorsabb válasz, a végén pedig a legtöbb jó feleletet adó játékos nyert.

15806420880_fbd2e70d91_z

Este nyolc után az ötödik szintről indult Luca – a bábu, aki előző este már részt vett a Kiss Karácsonyon az alagsorban –, hogy a kollégium mögött elégessék. Akik részt szerettek volna venni az eseményen, szintenként csatlakozhattak az egyre bővülő csapathoz. Odalent aztán tanúi lehettünk Pusztai Ádám csodálatos tűzidomár képességeinek: a kontaktbot meggyújtása ugyan okozott némi nehézséget, de végeredményben abszolút megérte a fáradtságot. Luca fellángolt, és legalább negyed órán keresztül sugározta fényét az őt körülvevőkre, aztán nagyjából egy időben azzal, hogy a feje a lábai elé esett, megszűnt a ragyogás, és Ungee eloltotta a már csak pislákoló lángokat.

15371423294_803ac817f3_z

Írta: Borbély Csilla

Fényképek: Marton Gábor

További fényképekért katt ide.